Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Money Rules: Οι 8 συμβουλές καριέρας που θα οργανώσουν τα οικονομικά σου!



Οικονομικά και δουλειά: φλέγοντα ζητήματα! Πήραμε τις καλύτερες συμβουλές από το best seller βιβλίο Money Rules!

Τι καλύτερο από το να έχουμε κάποιον να μας οργανώνει τα οικονομικά μας, με συνετό τρόπο, μέσα σε μια τέτοια περίοδο κρίσης. Το βιβλίο "Money Rules" της Jean Chatzky θα γίνει το ευαγγέλιο-οδηγός μας για να νιώθουμε ασφαλής με τα οικονομικά μας, αν γίνεται και για πάντα! 

Τα λεφτά, ανεξαρτήτως αν τα ξοδεύουμε, τα κρατάμε, τα επενδύουμε, τα χαρίζουμε ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να προέρχονται από κάπου. Αυτό δηλαδή συνεπάγεται να έχουμε ένα εισόδημα. Το να δουλεύεις και να βγάζεις τα προς το ζειν είναι από μόνο του ένα γεγονός πολύ ενθαρρυντικό, που σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος, να γνωρίζεις την αξία σου, να είσαι αξιοσέβαστος και κυρίως να έχεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που σου χρειάζεται.

Ας ξεκινήσουμε την καταμέτρηση:

1. Η δουλειά σου και τα μάτια σου...


Γενικά, επικρατεί η ιδέα ότι το σπίτι σου και η σύνταξη σου είναι τα πιο σημαντικά περιουσιακά σου στοιχεία. Λάθος. Η δουλειά σου είναι ότι πιο σημαντικό διαθέτεις αυτή τη στιγμή σαν περιουσία.Καλό θα ήταν να προστατεύεις και να επενδύεις σε αυτό το αγαθό με οποιοδήποτε μέσο. Άλλωστε αν η δουλειά σου δεν είναι σταθερή και ο μισθός σου εξαρτάται από την απόδοση σου και βασίζεται σε bonus πρέπον θα είναι να έχεις οργανώσει όλα τα υπόλοιπα βάσει αυτού για να μην φτάσεις στο σημείο του να “πέσεις έξω”.

2. Για σένα νοιάσου και μορφώσου


Δεύτερη βασική προϋπόθεση στην οποία μπορείς και πρέπει (ίσως και να επιβάλλεται) να επενδύσεις είναι η εκπαίδευση. Η μόρφωση και η γνώση είναι ένα απόκτημα σου που δεν μπορεί να αφαιρεθεί ποτέ και από κανέναν. 
Είναι γεγονός ότι το κόστος της εκπαίδευσης, ακόμα και στην Ελλάδα της δωρεάν τριτοβάθμιας παιδείας, έχει αυξηθεί τραγικά, αλλά αυτό δε συνιστά λόγος να θεωρείται ότι ένα πτυχίο δεν αξίζει τα λεφτά του.Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Georgetown αποδεικνύει ότι η αξία ενός πτυχίου ολοένα και μεγαλώνει. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από το χάσμα των μισθών ανάμεσα στους πτυχιούχους και τους μη (το οποίο διαρκώς αυξάνεται) αλλά και από τον ίδιο τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έχουν πάρει πτυχίο από κάποιο πανεπιστήμιο έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν και να διατηρήσουν έναν επιτυχημένο γάμο, είναι κοινωνικά δικτυωμένοι και έχουν πολλούς φίλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ή να καπνίζουν και βέβαια έχουν πιο καλές και πιο προσοδοφόρες δουλειές. 
Επιμύθιο:
 με την εκπαίδευση διευρύνονται οι ορίζοντες σου, μειώνονται τα συμπλέγματα κατωτερότητας και έχεις περισσότερη αξία σε όσους εκτιμούν τις γνώσεις και τα ταλέντα σου. 

3. Βαθμολογήσου 


  • Αν πιστεύεις ότι θα μπορούσες να ήσουν αξιόλογος και αδέκαστος κριτής του εαυτού σουτότε προσπάθησε να κρίνεις τις δυνατότητες σου και να τις αξιολογήσεις με τρόπο τέτοιο ούτως ώστε να συμπεράνεις αν όντως αξίζεις τα λεφτά τα οποία παίρνεις ή όχι.
  • Αν πιστεύεις ότι πληρώνεσαι πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις ότι αξίζεις (lucky you, αλλά σιγά μην το σκεφτείς) προσπάθησε να αυξήσεις την παραγωγικότητα του και να βελτιώσεις τις ικανότητες σου.
  • Αν τώρα βρίσκεις τον μισθό σου χαμηλό, που είναι και το πιο πιθανό, τότε προσπάθησε να βρεις κάτι καλύτερο ή απλά συμβιβάσου (οι καιροί είναι χαλεποί).
Miss Bloom's Tip: επειδή η αυτοαξιολόγηση στις ημέρες μας είναι λίγο πιο απαιτητική από ότι φανταζόμαστε αν δεν είμαστε σωστοί κριτές ας αφήσουμε κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά για εμάς, κάποιον συνάδελφο ίσως που ξέρει τι προσφέρουμε αλλά και τι παίρνουμε.

4. Στου κουφού την πόρτα, εσύ βρόντα...


Οι γυναίκες δυστυχώς δεν απαιτούμε (σε συγκεκριμένους τομείς! Όχι γενικά, η αλήθεια είναι...). Το 2011 οι γυναίκες ιατροί στις Η.Π.Α. έπαιρναν μισθό κατά 17.000 δολάρια λιγότερο από ό,τι οι άντρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν πολύ ή καλή δουλειά ούτε ότι δεν είχαν διαλέξει ειδικότητες που δεν απέφεραν ικανοποιητικό μισθό. Απλά οι γυναίκες δεν ζητούν. Λόγω μητρότητας και υποχρεώσεων οι γυναίκες ζητούν πάντα ένα πιο ευέλικτο ωράριο, ίσως αυτό τις κάνει να νιώθουν ένοχες οπότε δεν θα ζητήσουν ποτέ αύξηση. Το ξέρουμε και εμείς ότι η απάντηση θα είναι “όχι” αλλά δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις. Ίσως να αξίζει η προσπάθεια...

5. Υπέρ και κατά


Αν πραγματικά θέλεις να ανέλθεις και γιατί όχι να δεχτείς μια γενναία αύξηση πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό απαιτεί θυσίες. Για να μπορέσεις να γίνεις ένα ανώτερο στέλεχος, αν πιστεύεις ότι έχεις όλες τις ικανότητες, το σθένος και το θάρρος να αναλάβεις περαιτέρω ευθύνες τότε σίγουρα πρέπει να το κάνεις. Απλά ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις μια τέτοια διαδικασία είναι να σκεφτείς εκ των προτέρων τα υπέρ και τα κατά και να πράξεις αναλόγως.

6. Ερώτηση κόλαφος


Κάθεσαι στο γραφείο, μπροστά από τον εργοδότη των ονείρων σου και ενώ όλα πάνε τέλεια λες από μέσα σου “δεν γίνεται, κάτι στραβό θα υπάρχει” και τότε σκάει η βόμβα. Εκεί είναι που ακούς τον μισθό σουκαι αναρωτιέσαι αν θα κεράσεις τους φίλους σου ποτό για τη νέα σου δουλειά ή το νερατζάκι που έχει φτιάξει η μαμά σου και δε το τρως λόγω δίαιτας (λένε όμως, ότι τα γλυκά του κουταλιού δε παχαίνουν, keep that in mind). Εκεί τι κάνεις; Ρωτάς. Δεν ντρέπεσαι. Γιατί όπως σου έλεγαν οι δικοί σου, οι καθηγητές σου και όσοι θέλουν να σε εμψυχώσουν “Πάντα μπορείς καλύτερα”. Οπότε ρωτάς και εσύ με την αφέλεια που σε διακρίνει αν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο δεδομένου ότι ξέρεις τις δυνατότητες σου και μπορείς να τις αξιολογήσεις κατάλληλα. Τώρα για την απάντηση δεν σου εγγυόμαστε τίποτα. 

7. Money makes the world go... down


“Όποιος λέει ότι τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, δεν ξέρει από που να ψωνίζει”
 ισχυρίζεται το αγαπημένο μας Gossip Girl, Blair Waldorf, αλλά εμείς ίσως να μην συμφωνήσουμε απόλυτα. Όσο έχεις να πληρώνεις το νοίκι, να πηγαίνεις διακοπούλες, να τρως, να διασκεδάζεις και να ψωνίζεις (με μέτρο) τότε είσαι οκ. Ας μην είμαστε σπάταλες αλλά ούτε και αχάριστες γιατί αν κοιτάξουμε γύρω μας βλέπουμε φτώχεια και δυστυχία και καλό θα ήταν μερικές φορές να λέμε και ευχαριστώ. Το χρήμα δεν θεοποιείται και όσο και αν δεν τρώμε την ευτυχία και την αγάπη δεν γνωρίζω κάποιον άνθρωπο που θα προτιμούσε χρήμα από αυτά αλλά και άλλες τέτοιου είδους αξίες. 

8. Άδραξε την ευκαιρία 


Όσο περισσότερο το ψειρίζεις πριν άλλο τόσο θα το κάνεις και μετά. Η συμβουλή μας για το τελευταίο βήμα είναι να μην αναλωνόμαστε στο να αναζητούμε το τέλειο. Τέλειοι δεν είμαστε καν εμείς. Αν υπάρχει μια καλή ευκαιρία καλό θα ήταν να την αρπάξουμε και στο τέλος εμείς θα βγούμε οι κερδισμένες. Πάντα έχεις την δυνατότητα να φεύγεις από κάτι που δε σου αρέσει, μην συμβιβάζεσαι. Αλλά μην ψάχνεις και κάτι που δεν υπάρχει γιατί τότε θα αναγκαστείς κάποια στιγμή απελπισμένη από το ανώφελο ψάξιμο να διαλέξεις με λάθος κριτήρια και με θεμέλιο την απογοήτευση την χειρότερη επιλογή και τότε θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. 

Ας έχουμε στο μυαλό μας λοιπόν ότι οι επιλογές είναι δικές μας και η ζωή στα χέρια μας. Καλό είναι να διεκδικούμε και να επιδιώκουμε πάντα το ανώτερο αλλά με βάσει το μέτρο και τις δυνατότητες μας. 



Πηγή: missbloom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου