Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο δεκάλογος του interview (Νο2)


Ο δεκάλογος του interview (Νο2)


Ο δεκάλογος που θα σε σώσει
6. Ου ψευδομαρτυρήσεις! Η ειλικρίνεια είναι αρετή
Να θυμάσαι βέβαια πως όλα είναι θέμα εικόνας αλλά και ειλικρίνειας. Αν ο εργοδότης διαπιστώσει πως απαντάς τυποποιημένα και ψευδώς κάθε άλλο πατά υπέρ σου θα είναι. Από την άλλη φυσικά δεν μπορείς να πεις σε μια συνέντευξη εργασίας πως ώρες – ώρες τεμπελιάζεις διότι μόνη σου θα έχεις βγάλει τα ματάκια σου.
7. Δείξε τη γνώση σου και κάνε ερωτήσεις
Ο υπεύθυνος εργατικού δυναμικού που θα σου πάρει τα συνέντευξη ή ο προϊστάμενος του τμήματος σίγουρα θα σου δώσει μια κατεύθυνση για την εταιρία και γενικές πληροφορίες. Αν φανεί πως ήδη γνωρίζεις το υπόβαθρο και την ιστορία της εταιρίας στην οποία θέλεις να εργαστείς σίγουρα θα δώσει την καλύτερη εντύπωση. Ακόμη κι αν ενδιαφέρεσαι για τη θέση της πωλήτριας σε κάποιο κατάστημα είναι σημαντικό να γνωρίζεις που βρίσκονται τα κεντρικά της επιχείρησης, τον αριθμό των καταστημάτων και τα παραρτήματά του. Προσπάθησε να μάθεις τα προϊόντα της εταιρίας, τις παραλλαγές τους, τις τρέχουσες προσφορές αλλά και τις αλλαγές που πιθανότατα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.
Τα ίδια φυσικά ισχύουν και στην περίπτωση που επιζητάς μια θέση στη διοίκηση. Μια υπάλληλος γραφείου οφείλει να γνωρίζει τη λειτουργία και το οργανόγραμμα μιας εταιρίας ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν την επηρεάζει άμεσα στην εργασία της. Το να ξέρεις το πότε ιδρύθηκε η εταιρία, την πορεία της και την εξέλιξής της, σίγουρα θα είναι μεγάλο ατού.
Επίσης, μη διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις αναφορικά με τα καθήκοντα, τη φύση εργασίας και το ωράριο.
8. Ναι στη γνώση, όχι στην παπαγαλία
Προσοχή μην αρχίσεις να απαριθμείς παπαγαλιστί ιστορικά στοιχεία που διάβασες στο διαδίκτυο. Ακόμη και η επίδειξη γνώσεων θέλει μέτρο! Μίλα μονάχα για πράγματα που πραγματικά γνωρίζεις και μην διστάσεις να αναφέρεις τις πηγές σου. Ακόμη και η αναζήτηση που πιθανότατα έκανες πριν πας στο ραντεβού δείχνει έναν άνθρωπο που θέλει τη θέση!
9. Οι ανταγωνιστές είναι εχθροί κι αυτό το ξέρεις
Κάθε εταιρία κι επιχείρηση έχει ένα κύκλο ανταγωνιστών στην αγορά. Μάθε ποιοι είναι αυτοί αλλά και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και την αγορά. Γνωρίζοντας τις κινήσεις των ανταγωνιστών δείχνεις πως ξέρεις καλά πως λειτουργεί η αγορά και τοπ ρόλο που διαδραματίζει η γνώση του κλάδου για την κερδοφορία μιας επιχείρησης.
10. Κάνε “follow up”, μην το φοβάσαι
Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις με το που βγεις από μια συνέντευξη εργασίας. Κατ΄αρχήν δεν πρέπει να επαναπαυτείς. Αντ΄αυτού στείλε ένα ευχαριστήριο e-mail και σε περίπτωση που σου έχουν ζητηθεί συστατικές επιστολές ή άλλα έγγραφα, ψάξε να τα βρεις και να τα στείλεις όσο το γρηγορότερο για να μη φανείς αναξιόπιστη. Αν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν έχεις νέα, μη φοβηθείς να πάρεις η ίδια τηλέφωνο και να ρωτήσεις αν η θέση καλύφτηκε ή η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται. Προσοχή βέβαια στις υπερβολές. Δε χρειάζεται να τηλεφωνείς κάθε ημέρα κάτι που εκτός από το ότι είναι εκνευριστικό θα σε κάνει να φανείς απελπισμένη.
Και τέλος…
Ο Χρυσός κανόνας: Η αποτυχία είναι η αρχή για την επιτυχία.
Ακόμη κι αν αποτύχεις μην απογοήτευτείς! Συνέχισε να βελτιώνεσαι, να αποκτάς προσόντα και δεξιότητες και προσπάθησε ξανά με νέο αέρα την επόμενη φορά.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου