Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη σχετίζονται με το σωματικό λίπος των παιδιών


Τα παιδιά των γυναικών που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν αποθηκεύσει περισσότερο σωματικό λίπος κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, προτείνει μία νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μητέρες που είχαν έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έτειναν να έχουν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους στην ηλικία των έξι ετών, ανεξάρτητα από διάφορους συγχυτικούς παράγοντες όπως είναι τα επίπεδα άσκησης των παιδιών, ή η αύξηση του βάρους της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
cute baby 1024x768 Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη σχετίζονται με το σωματικό λίπος των παιδιών
“Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε αυτά που σχετίζονται με τις ανησυχίες για τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας”, σχολιάζει η ερευνήτρια Siân Robinson από το Πανεπιστήμιο του Southampton που διεξήγαγε τη μελέτη. Η μελέτη αποκάλυψε μία συσχέτιση, και δεν αποδεικνύει πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού λίπους των παιδιών. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να καταστεί περισσότερο κατανοητή η παραπάνω συσχέτιση.
Στη μελέτη συμμετείχαν 977 εγκυμονούσες από το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού ακριβώς οφείλεται η συγκεκριμένη συσχέτιση, η ερευνήτρια Siân Robinson είπε πως η έλλειψη βιταμίνης D μίας γυναίκας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο που παραμένουν έως και την παιδική ηλικία και το προδιαθέτουν ισχυρά στην υπερβολική αύξηση του σωματικού του λίπους.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης σχετικά με τις επιδράσεις της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη του παιδιού μακροπρόθεσμα.
ΠΗΓΗ:
Crozier SR, Harvey NC, Inskip HM, Godfrey KM, Cooper C, Robinson SM; the SWS Study Group. Maternal vitamin D status in pregnancy is associated with adiposity in the offspring: findings from the Southampton Women’s Survey. Am J Clin Nutr. 2012 May 23. [Epub ahead of print]

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου