Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο δεκάλογος του interview (Νο1)

Πρώτη σου συνέντευξη; Καλή επιτυχία!


Πήρες το πτυχίο σου ή το απολυτήριό σου, βγήκες στην αγορά εργασίας και ελπίζεις να βρεις αυτό που λέμε «η δουλειά των ονείρων σου»; Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό στις ημέρες μας που η ανεργία χτυπάει κόκκινο και η εύρεση εργασίας αποδεικνύεται πολύ δύσκολο εγχείρημα;

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και για να μπορέσεις να βρεις τη δουλειά που πάντα ονειρευόσουν ή απλά μια θέση εργασίας που θα σου εξασφαλίζει τα προς το ζειν χρειάζεται να ξεπεράσεις εμπόδια και να καταφέρεις να πείσεις πως εσύ είσαι η καταλληλότερη για τη θέση. Κι επειδή τίποτα δεν είναι αδύνατο και οι ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και σε καιρούς κρίσης, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές-εντολές που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σου και θα κάνουν το όνειρό σου πραγματικότητα.
Πρωτάρα στη συνέντευξη; Ο δεκάλογος που θα σε σώσει
1. Ντύσου κόσμια και βγάλε το κραγιόν σου. Μια εικόνα χίλιες λέξεις!
Καταρχήν το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι να δώσεις καλή εντύπωση από την αρχή. Ντύσου όμορφα και προσεγμένα, βάψου ελαφρά κι όχι έντονα, οπλίσου με το ωραιότερο χαμόγελό και κάνε την μεγάλη είσοδο! Αφού δώσεις μια θερμή και σφιχτή χειραψία [πρόσεξε βέβαια την ένταση– μια θερμή χειραψία δε σημαίνει πως πας για μπραντεφερ] κάτσε άνετα στη θέση που θα σου υποδείξουν και περίμενε να ξεκινήσει η συζήτηση. Μην τρέμεις, μη φοβάσαι και μη δείξεις την ταραχή σου. Σε συνέντευξη πας, δε θα σου πάρουν το κεφάλι.
2. Προσωπικά ζητήματα συζήτηση… μετρημένη
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι περισσότερες συνεντεύξεις εργασίας ξεκινούν με προσωπικές ερωτήσεις; Δεν είναι ότι οι εργοδότες είναι «κουτσομπόληδες» ή «greek καμάκια» που θέλουν να μάθουν το όνομά σου, το υποκοριστικό σου και τι κάνεις στην προσωπική σου ζωή. Διόλου δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο [εκτός κι αν οι ερωτήσεις αυτές συνοδεύονται από περίεργες κινήσεις και σεξουαλικά υπονοούμενα οπότε και πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου].
Αυτό που θέλουν να δουν οι εργοδότες είναι το κατά πόσο μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου, πως ανταποκρίνεσαι σε ερωτήσεις πέραν των τετριμμένων αλλά και να πάρουν μια εντύπωση για το προφίλ σου.
3. Πολιτική, οικονομία, πολιτισμός… όλα τα έχει ο μπαξές
Μείνε ενημερωμένη σε θέματα επικαιρότητας για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως σε περίπτωση που η συζήτηση κατευθυνθεί προς τα εκεί.
Η καθημερινότητα και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο δείχνουν πως ενδιαφέρεσαι για το τι συμβαίνει γύρω σου και δείχνουν έναν άνθρωπο με πολλαπλά ενδιαφέροντα, ακόμη κι αν η θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης.
4. Πρωτάρα μεν, δουλευταρού δε
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα πρωτάκια στη δουλειά είναι ότι φοβούνται να το παραδεχτούν. Αν όμως είσαι άσχετη από εργασία αυτό να είσαι σίγουρη πως θα φανεί. Μερικές μόνο ερωτήσεις είναι αρκετές για να αποκαλυφθεί η πλήρης άγνοιά σου και μετά τρέχα να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Αν λοιπόν δεν έχεις ξαναδουλέψει στη ζωή σου, μη φοβηθείς να το παραδεχτείς. Πρόσθεσε όμως πως έχεις διάθεση και μεράκι για δουλειά και πως από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις.
Ο μεγαλύτερος φόβος των εργοδοτών σε σχέση με τα «πρωτάκια» στην εργασία είναι μην τους αφήσουν στα κρύα του λουτρού και φύγουν όταν βρουν κάτι καλύτερο. Οπότε βάλε τα δυνατά σου και κατέστησε σαφές πως η εν λόγω θέση εργασίας δεν είναι μια από τις πολλές για τις οποιίες έκανες αίτηση αλλά πρόκειται για μια δουλειά που πάντα ονειρευόσουν να κάνεις. Τέλος δώσε παραδείγματα από τη ζωή σου που αποδεικνύουν την συνέπεια σου και τη διάθεσή σου για δουλειά.
5. Ποιά είσαι τον καθρέπτη ρώτα
Για να μη βρεθείς απροετοίμαστη, μια ημέρα πριν το ραντεβού κάνε τεστ αυτογνωσίας. Ρώτα τον εαυτό σου ποια πραγματικά είσαι. Ποια είναι τα θετικά σου στοιχεία και ποια τα αρνητικά; Είσαι ευσυγκίνητη ή σκληρή σαν πέτρα; Μπορείς να εργαστείς μέσα σε ομάδα ή προτιμάς να εργάζεσαι μόνη; Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια και στη συνέχεια κάνε πρόβα τις απαντήσεις που θα έδινες αν σε ρώταγε ο εργοδότης κάτι αντίστοιχο.
Για να βελτιώσεις την επικοινωνιακή σου ικανότητα κάνε μια προσομοίωση της συνέντευξης και παρατήρησε γκριμάτσες και κινήσεις που τυχόν κάνεις ώστε να τις διορθώσεις. Κάνε πρόβες στο τι λες και στον τρόπο με τον οποίο εκθέτεις επιχειρήματα ώστε να βελτιωθείς.
(συνεχίζεται...)
Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου