Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Laser ανάπλαση δέρματος χωρίς επιπλοκές



Τις τελευταίες δεκαετίες με τη μεγάλη εξέλιξη της φωτοβιολογίας και της τεχνολογίας των lasers έχουν κυκλοφορήσει πολλά διαφορετικά μηχανήματα με πολλαπλές χρήσεις. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση του δέρματος, την εξάλειψη των ρυτίδων και την αύξηση της σφριγηλότητας του δέρματος.
Τα περισσότερα εκμεταλλεύονται την απορρόφηση τους από το νερό και με το έγκαυμα που προκαλούν αφαιρούν στιβάδες από την επιδερμίδα (κάτι αντίστοιχο με τα peelings) στοχεύοντας έτσι στην ανανέωση της επιφάνειας του δέρματος. Τέτοιες συσκευές είναι τα lasers CO2 στα 10600nm και το Εr-YAG στα 2940nm .Το πρόβλημα αυτών των συσκευών είναι ότι μπορεί εύκολα να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως παροδική ή μόνιμη μεταβολή του χρώματος του δέρματος, μολύνσεις αν δεν τηρηθούν οι κανόνες αντισηψίας, εγκαύματα και ουλές, ενώ είναι απαραίτητη η παραμονή στο σπίτι για 7-10 ή και περισσότερες ημέρες με συνεχή φροντίδα.
Προκειμένου να μειωθούν οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες οι εταιρείες εφάρμοσαν την τεχνολογία fractional, που κόβει τη δέσμη της ακτινοβολίας σε πολλές μικρές στήλες, οι οποίες επηρεάζουν το δέρμα τμηματικά, αφήνοντας ανάμεσα πολλά κενά άθικτου ιστού ώστε η επούλωση να γίνεται γρηγορότερα. Χαρακτηριστικό της εφαρμογής αυτών των lasers είναι τα μικρά σκούρα στίγματα σε στρογγυλές ή τετράγωνες ομάδες πάνω στο δέρμα.
Οι επιπλοκές των fractional lasers CO2 και Εr:Yag σε σχέση με τα συμβατικά έχουν μειωθεί αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν, ιδίως αν ανεβάσουμε πολύ την ένταση για να επιτύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αντίστοιχα ο χρόνος παραμονής στο σπίτι έχει περιοριστεί αλλά και πάλι θα χρειαστούν 4-5 ημέρες αποχής από την εργασία και την εξωτερική δραστηριότητα.
Εδώ και λίγα χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα πιο εξελιγμένα lasers, τα μη επεμβατικά fractional lasers, με κύριο εκπρόσωπό τους το Er:Glass laser στα 1550nm. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν καίνε την επιφάνεια του δέρματος αλλά διεισδύουν στη βαθύτερη στιβάδα του, το χόριο όπου αποδίδουν θερμότητα στα κύτταρα που βρίσκονται εκεί.
Ποιές είναι οι ενδείξεις του Er:Glass laser;
Με τη ενεργοποιήση των κυττάρων του χορίου διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα το 'γέμισμα' των ρυτίδων και των ουλών από το βάθος τους, τη σμίκρυνση των ανοιχτών πόρων αλλά και την αυξημένη τάση-τράβηγμα του δέρματος στο σύνολό του και επομένως την ελλάτωση της χαλάρωσης. Οι χρήσεις τους όμως δεν περιορίζονται μόνο εδώ. Θερμαίνοντας τους σμηγματογόνους αδένες μειώνουν το μέγεθός τους, βγάζουν το σμήγμα στην επιφάνεια και προκαλούν το θάνατο του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (p.acnes), κάνοντας όπως λένε οι ασθενείς στο ιατρείο ένα laser καθαρισμό, χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης και χωρίς τις συνεχείς επαναλήψεις του συνηθισμένου καθαρισμού.
Εκεί που το Er:Glass laser έχει φέρει πραγματικά επανάσταση είναι στη συρρίκνωση ακόμα και των λευκών ραβδώσεων (ραγάδων) στην κοιλιά, τους γλουτούς ή το στήθος, ένα αισθητικό πρόβλημα που μέχρι πρόσφατα δεν είχε ουσιαστική αντιμετώπιση. Επιπλέον μειώνουν αισθητά το χρώμα και το μέγεθος των υπετροφικών ουλών και μαλακώνουν την υφή τους ενώ έχουν ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία στις ούλες της ακμής.
Τελευταία ερευνάται ο πιθανός ευεργετικός ρόλος τους στην πρόληψη και τη ανάσχεση της απώλειας του τριχωτού της κεφαλής.
Έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ουσιαστικά μηδαμινές και περιορίζονται στην προσωρινή υπερμελάγχρωση στην περιοχή θεραπείας αν η/ο ασθενής δεν προσέξει τον ήλιο τις ημέρες μετά τη συνεδρία που το δέρμα είναι ερεθισμένο. Γι αυτό ακριβώς το λόγο συστήνουμε τη συνεχή χρήση αντιηλιακού ακόμα και τις μέρες με συννεφιά. Καθώς δεν τραυματίζουν ουσιαστικά το δέρμα δεν υπάρχει φόβος μόλυνσης, εγκαύματος, ουλοποίησης ή μόνιμης μεταβολής της χροιάς του.
Πόσο καιρό πρέπει να μείνει στο σπίτι όποιος κάνει μια συνεδρίαEr:Glass laser;
Ουσιαστικά καθόλου. Το οίδημα υποχωρεί σε μια ημέρα αλλά είναι τόσο ήπιο που δεν ενοχλεί την κοινωνική δραστηριότητα ενώ το κοκκίνισμα ελαττώνεται σταδιακά αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας και φεύγει εντελώς μετά από 2-3 ημέρες, στο μεταξύ όμως καλύπτεται άνετα με make-up, κατά προτίμηση υγρό.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η συχνή εφαρμογή λεπτού στρώματος ενυδατικής κρέμας και ενός αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.
Πόσο συχνά γίνονται οι συνεδρίες και πόσες χρειάζονται συνολικά;
Οι συνεδρίες πρέπει να γίνονται με μεσοδιαστήματα 3-4 εβδομάδων, ουσιαστικά δηλαδή μια το μήνα. Η βελτίωση των βλαβών γίνεται αντιληπτή από την πρώτη φορά αλλά γενικά συστήνουμε συνολικά 4-6 συνεχόμενες φορές ανάλογα με το λόγο της θεραπείας και την έκταση των βλαβών. Κατόπιν χρειάζονται 1-2 επαναλήψεις το χρόνο για συντήρηση του αποτελέσματος.
Ποιό είναι το κόστος;
Το κόστος εξαρτάται από την έκταση των βλαβών όπου θα εφαρμοστεί η θεραπεία και την ενέργεια που θα δώσουμε. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του μηχανήματος. Κάποια παλαιότερα Εr:Glass lasers έχουν πολύ ακριβές κεφαλές και το κόστος ανά συνεδρία φθάνει τις μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αντίθετα νεότερα και εξίσου αποτελεσματικά μηχανήματα έχουν πολύ φθηνότερα αναλώσιμα επιτρέποντάς μας να μειώσουμε το κόστος για την/τον ασθενή μας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με γιατρούς ή κέντρα που έχουν αντίστοιχα lasers για να ενημερωθείτε πλήρως.


Άγις Γραφάκος, Δερματολόγος
Αισθητική Δερματολογία-δερματοχειρ/κή
agis_grafakos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου