Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Επιτρέπεται το topless; Κινδυνεύει το ντεκολτέ σου; Ποιες είναι οι πιο ευαίσθητες περιοχές στον ήλιο;


Όλες γνωρίζουμε το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο ήλιος. Υπάρχουν όμως στο γυναικείοσώμα πιο ευαίσθητες περιοχές που θα πρέπει να προστατέψεις περισσότερο; Ποιος είναι ο ρόλος του φωτότυπου στην ηλιοθεραπεία; Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής σου δίνει όλες τις χρήσιμες απαντήσεις. 

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ TOPLESS?
"Δεν υπάρχει πρόβλημα ειδικά για τους μαστούς. Για το δέρμα ισχύει ο γενικός κανόνας της φωτοπροστασίας" εξηγεί ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής. "Η αλήθεια είναι ότι ο μαζικός αδένας, ως αδένας, δεν επηρεάζεται από την έκθεση στον ήλιο και ως εκ τούτου δεν προκύπτει κακοήθεια του μαστού απο τον ήλιο". 

ΤΟ ΝΤΕΚΟΛΤΕ ΣΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ...Παρόλα αυτά όμως η έκθεση του γυναικείου ντεκολτέ στον ήλιο είναι γενικότερα μεγαλύτερη από άλλα σημεία του σώματος. "Η περιοχή του θώρακα ως περισσότερο φωτοεκτιθέμενη στην καθημερινότητα, ιδιαίτερα μιας γυναίκας, καθίσταται πιο ευάλωτη στην ηλιακή ακτινοβολία. Συναντάμε έτσι περισσότερα στοιχεία φωτογήρανσης στην εν λόγω περιοχή: φακίδες, κηλίδες, σμηγματορροικές υπερκερατώσεις, ευρυαγγείες κ.α" τονίζει ο κ. Κουρής. 


Ο ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΣΟΥ...
Μπορεί λοιπόν η προστασία στο στήθος να μην διαφέρει σε ό, τι αφορά στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, όμως ο φωτότυπος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ηλιοπροστασία. "Σαφώς οι πιο ανοιχτοί φωτότυποι, δηλαδή τα ανοιχτόχρωμα δέρματα που καίγονται ευκολότερα και μαυρίζουν δυσκολότερα και τα οποία συνοδεύονται και από ανοιχτά χαρακτηριστικά εν γένει (γαλανά μάτια, ξανθά η κόκκινα μαλλιά) είναι πιο ευπαθείς. Για την περιοχή του θώρακα ή του στήθους υπάρχει ανάγκη για καλύτερη φωτοπροστασία, όπως και για όλες τις ευαίσθητες στον ήλιο ζώνες" σημειώνει ο κ. Κουρής. 

Ποιοί είναι όμως αυτοί οι φωτότυποι;

Οι επιστήμονες διακρίνουν 6 διαφορετικούς τύπους δέρματος, τους 'φωτότυπους'! Ανάλογα με τον τύπο, το δέρμα σου αντιδρά διαφορετικά στον ήλιο. Για τσέκαρε λοιπόν, πριν βάλεις στόχο συγκεκριμένη απόχρωση, γιατί μπορεί τελικά άδικα να ταλαιπωρείς το δέρμα σου. 

Δες τους φωτότυπους στον πίνακα που ακολουθεί:


- Οι φωτότυποι Ι και ΙΙ απαντούν με έγκαυμα ακόμα και μετά από φειδωλή έκθεση στον ήλιο και πρέπει να τον αποφεύγουν συστηματικά. 
- Οι περισσότεροι Έλληνες ανήκουμε στους τύπους ΙΙΙ και IV . Καθένας όμως, ανεξαρτήτως φωτότυπου, πρέπει να τηρεί τους κανόνες: σταδιακή έκθεση, κατάλληλες ώρες, χρήση αντηλιακού.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;

Το δέρμα σου χρειάζεται προσοχή από τον ήλιο γενικά και δεν αποδεικνύεται πως υπάρχουν περιοχές που είναι πιο... ευαίσθητες. Όμως οι... γυναικείες συνήθειες κάνουν κάποια σημεία του σώματος πιο ευάλωτα στον ήλιο, ακριβώς γιατί εκτίθενται περισσότερο σε αυτόν. Σκέψου ένα σημείο του σώματος που είναι συνέχεια εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν είναι λογικό να χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία; 

Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής σου δίνει τον πίνακα με τις περιοχές που πρέπει να... προσέξεις περισσότερο λόγω της υπερέκθεσής τους στον ήλιο τόσο για εσένα, όσο και για το αγόρι σου. 









tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου