Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις το μαύρισμά σου μέχρι το Φθινόπωρο;

Θα σου δώσω μια εικόνα: εσύ, έχεις επιστρέψει από διακοπές, έχουν περάσει κάποιες μέρες και κοιτάς μια το σώμα σου, μια τον διπλανό σου και του λες: Κοίτα! Έχω αρχίσει να ασπρίζω. Και μπορεί, πλέον, να μην έχεις την πολυτέλεια να περνάς την κάθε μέρα σου στην ξαπλώστρα, αλλά μπορείς να έχεις το μαύρισμα στο... πιάτο σου!

Το ήξερες ότι υπάρχουν τροφές που σε βοηθούν να διατηρήσεις το μαύρισμά σου; Η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, μας δίνει τη λίστα των τροφών που θα σε κάνουν να δείχνεις τα χέρια σου περήφανη και να λες: Κοίτα! Είμαι ακόμη μαυρισμένη!. 

Τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις το μαύρισμά σου...

Αύξησε την κατανάλωση β-καροτενίου 
Το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) είναι αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και είναι γνωστό για την ιδιότητά του να βοηθά στο καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας μαύρισμα. To καροτένιο διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και έτσι διατηρεί το μαύρισμα περισσότερο. Εκτός του καροτενίου και τα υπόλοιπα καροτενοειδή, όπως για παράδειγμα η λουτεΐνη και το λυκοπένιο ενισχύουν τη μελανίνη και διατηρούν το μαύρισμα. Τα καροτενοειδή υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά με κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Κατανάλωσε άφθονα υγρά
Το νερό είναι το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης του οργανισμού. Χωρίς καμία θερμιδική επιβάρυνση και με πολλά οφέλη για τη λειτουργία του οργανισμού, το νερό είναι απαραίτητο για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και των ιστών. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος συμβάλλει, κατά πρώτον, στη διατήρηση της λάμψης και της σφριγηλότητάς του και κατά δεύτερον στη διατήρηση ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος. Το νερό βέβαια δεν είναι ο μόνος τρόπος ενυδάτωσης του σώματος. Η κατανάλωση άφθονων ροφημάτων όπως χυμούς, smoothies, γάλα, καφέ, τσάι κ.α. συμβάλλουν, επίσης, σημαντικά στην επίτευξη υψηλών επιπέδων υδάτωσης. Επίσης, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών (ωμών ή μη) τα οποία περιέχουν αρκετό νερό, αλλά και φαγητών όπως σούπες, ενισχύει την υδάτωση.

Ενίσχυσε την κατανάλωση αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν ενάντια στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών και προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση και βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιοξειδωτικών ουσιών, κάποιων εκ των οποίων είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, τα καροτεονειδή, οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ομάδα αντιοξειδωτικών όπως τα φλαβονοειδή, οι τανίνες και οι ανθοκυανιδίνες, οι οποίες συναντώνται στο τσάι, τον καφέ, το σταφύλι, τα βαθυκόκκινα φρούτα, τη ρίγανη, τη σοκολάτα κ.α.
Τα αντιοξειδωτικά έχουν αντιγηραντική δράση μειώνοντας την εμφάνιση ρυτίδων και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου βοηθώντας έτσι στο δέρμα να παραμένει σφριγηλό. Η διατήρηση ενός υγιούς και σφριγηλού δέρματος μπορεί να βοηθήσει και στη διατήρηση του ομοιόμορφου μαυρίσματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι κύριες και βασικές πηγές αντιοξειδωτικών.

Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε τυροσίνη
Η τυροσίνη ανήκει στα μη – απαραίτητα αμινοξέα (συντίθεται στον οργανισμό, δηλαδή) και είναι υπεύθυνη, συν τοις άλλοις, για την παραγωγή μελανίνης. Η τυροσίνη, όντας αμινοξύ, δηλαδή δομικό μόριο της πρωτεΐνης, βρίσκεται διατροφικά σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας και οι ξηροί καρποί. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα και, όπως προαναφέρθηκε, είναι πρόδρομος της μελανίνης.

Αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης Β12
Η βιταμίνη β12 είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προελεύσεως, όπως κρεατικά και πουλερικά και είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα, τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μία από τις λειτουργίες της είναι και η ενίσχυση της παραγωγής μελανίνης. Αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό ενισχύουν τα επίπεδα μελανίνης στο σώμα, ενώ χαμηλά επίπεδα βιταμίνη Β12 επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή μελανίνης μειώνοντάς τη.

Αύξησε την πρόσληψη βιταμίνης Ε 
Η βιταμίνη Ε έχει πληθώρα οφελών για το δέρμα και την υγεία του. Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από την επίδραση των ελευθέρων ριζών, διατηρώντας το δέρμα υγιές και «φρέσκο». Συντελεί στη λαμπερή όψη του δέρματος και αυξάνει τη σφριγηλότητά του. Παράλληλα, βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος ενώ έχει και φωτοπροστατευτική δράση, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη διάρκεια του μαυρίσματος αποτρέποντας, όσο είναι εφικτό, την εμφάνιση δισχρωμιών λόγω αφυδάτωσης του δέρματος σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία. Καλή πηγή της βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι. 


tlife.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου