Τα κονδυλώματα είναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος και απασχολεί μεγάλο μέρος του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται κάποια στιγμή της ζωής τους σε επαφή με τον ιό HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, η μεγάλη πλειοψηφία έχει την ικανότητα να περιορίζει την μόλυνση και να μην εκδηλώνει τη νόσο.
Περίπου ένα 5% των ανθρώπων που θα μολυνθούν θα βγάλει κονδυλώματα συνήθως στα γεννητικά όργανα και την περιγεννητική περιοχή και είναι αυτοί που απευθύνονται στο δερματολόγο για την αντιμετώπισή τους.
Οι τρόποι θεραπείας είναι πολλοί αλλά αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι σε κάθε περίπτωση καταστρέφουμε τα κονδυλώματα αλλά δεν μπορούμε να πετύχουμε εκρίζωση της λοίμωξης. Τα τελευταία χρόνια η κυκλοφορία εμβολίου έναντι των τύπων του HPV που ενοχοποιούνται για την πλειοψηφία των περιστατικών κονδυλωμάτων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα στην πρόληψη της νόσου.
Η θεραπευτική προσέγγιση των κονδυλωμάτων συνήθως ξεκινάει στο δερματολογικό ιατρείο με μεθόδους επιτόπου καταστροφής τους από τον ίδιο το γιατρό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ψεκασμό τους με υγρό άζωτο (κρυοθεραπεία) που προκαλεί νέκρωση του δέρματος και της βλάβης που βρίσκεται στην επιφάνεια. Είναι αποτελεσματική στο 60-80% των περιπτώσεων αλλά προκαλεί αρκετά έντονο ερεθισμό και πόνο ενώ μπορεί να αφήσει και ουλές ή μεταβολές της χροιάς του δέρματος. Άλλος τρόπος είναι η καυτηρίαση με τη διαθερμία ή το laser CO2.
Συνήθως η βλάβη που προκαλείται είναι πιο ελεγχόμενη και ήπια από την κρυοθεραπεία και η αποτελεσματικότητα αντίστοιχη αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των ίδιων μετεπεμβατικών επιπλοκών. Τέλος στο ιατρείο μπορεί να γίνει και καταστροφή των κονδυλωμάτων με τριχλωροξικό οξύ- TCA υψηλής συγκέντρωσης που όμως πρέπει να εφαρμοστεί με πολλή προσοχή πάνω στις βλάβες ωστε να μην κάψει το γύρω δέρμα.
Εκτός από τις μεθόδους που αναφέρθηκαν και που εφαρμόζονται στο ιατρείο, υπάρχουν και τοπικά σκευάσματα που μπορεί να βάζει ο ασθενής στο σπίτι. Συνήθως αργούν να δράσουν αλλά έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αντιμετωπίζουν όλο το δυνητικά μολυσμένο δέρμα και όχι μόνο τις κλινικά εμφανείς βλάβες. Τέτοια σκευάσματα είναι οι κρέμες που περιέχουν ποδοφυλλοτοξίνη και ιμικουιμόδη, η αποτελεσματικότητα τους κυμαίνεται από 60%-80% και προκαλούν ερεθισμό και διαβρώσεις στην περιοχή, που είναι όμως και η απόδειξη οτι είναι αποτελεσματικές. Σοβαρή αντένδειξη είναι η εγκυμοσύνη καθώς μπορεί να απορροφηθούν από τον οργανισμό της γυναίκας και το έμβρυο.
Όπως είπαμε τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και μάλιστα σχεδόν το 90% στους υπότυπους 6 και 11. Από την άλλη οι υπότυποι 16 και 18 ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού με εμβόλιο που αντιμετωπίζει και τους 4 παραπάνω υπότυπους στην Αυστραλία από το 2007 έδειξε ότι τα περιστατικά γεννητικών κονδυλωμάτων σχεδόν εξαφανίστηκαν στις νεαρές γυναίκες που έκαναν και τις 3 δόσεις του εμβολίου. Αντίστοιχη κλινική μελέτη σε εφήβους απέδειξε ότι και στους άνδρες η ελάττωση των περιστατικών κονδυλωμάτων μειώθηκε σημαντικά.
Προφανώς χρειάζεται πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, η χρήση του προφυλακτικού προστατεύει και από πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει πρόληψη.
Άγις Γραφάκος Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
agis_grafakos@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου