Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τραχηλίτιδα! Τι είναι; Ποια τα συμπτώματα; Μπορεί να προκληθεί από τη σεξουαλική επαφή;



Πολλές φορές τα γυναικολογικά προβλήματα δεν βγαίνουν αμέσως στην επιφάνεια. Χρειάζονται όμως την ειδική αντιμετώπιση σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σου. Μια τέτοια πάθηση είναι και η τραχηλίτιδα! Μάλιστα, το 50% των γυναικών στη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους θα παρουσιάσουν αυτή τη νόσο. Τι είναι ακρβώς; Τι την προκαλεί και τι θεραπείες υπάρχουν για την αντιμετώπισή της;
TΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ;
Η τραχηλίτιδα είναι η οξεία ή χρόνια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας. Οι οξείες τραχηλίτιδες σπάνια οφείλονται σε άμεση φλεγμονή του τραχήλου και συχνότερα αποτελούν επέκταση φλεγμονών του κόλπου, της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης.

ΣΕ ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ;

- Σε μεγάλο ποσοστό οι τραχηλίτιδες, ειδικά στις γυναίκες νεαρής ηλικίας, μπορεί να οφείλονται σε χρόνιο ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας από τη σεξουαλική επαφή.

- Άλλη αιτία ειναι το εκτρόπιο (κατάσταση στην οποία παρατηρείται προβολή του εσωτερικού τμήματος του τραχήλου προς τα έξω) που υπάρχει φυσιολογικά στις γυναίκες αυτής της ηλικίας.

Οι τοκετοί, οι εκτρώσεις, οι διαστολές του τραχήλου της μήτρας, οι διαγνωστικές και κλασματικές αποξέσεις ή οι τοποθετήσεις ραδιενεργών υλικών για τοπική θεραπεία σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατόν να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονών. 

Η λέπτυνση του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται σε ατροφία λόγω εμμηνόπαυσης, ενδέχεται να προδιαθέσει σε ανάπτυξη φλεγμονής.

- Υπάρχουν αρκετά μικρόβια τα οποία προκαλούν οξείες τραχηλίτιδες. Ο γονόκοκκος, χλαμύδια, Candida, τριχομονάδες και Gardnerella vaginalis, η οποία παλαιότερα αναφερόταν ως αιμόφιλος του κόλπου, είναι οι πιο σύνηθεις παράγοντες τραχηλίτιδας από μικρόβιο.

- Οι ιoί είναι επίσης πιθανόν να προκαλέσουν τραχηλίτιδα. Ο ιός του απλού έρπητα -σχεδόν πάντα ο τύπος ΙΙ- (έρπητας των γεννητικών οργάνων ή Ηerpes simplex type II) και ο ιός των επιπέδων κονδυλωμάτων (HPV) μπορεί να ευθύνονται για την ανάπτυξη φλεγμονής στον τράχηλο.

- Στις χρόνιες τραχηλίτιδες μικροοργανισμοί από αυτούς που θεωρούνται μη ειδικού τύπου, π.χ., ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. 

- Κάποιου βαθμού χρόνια τραχηλίτιδα υπάρχει σε πολύ υψηλό ποσοστό στις γυναίκες που έχουν γεννήσει. 

- Αλλοι πιθανοί παράγοντες είναι: το ενδομήτριο σπείραμα (I.U.D.), η μη καλή υγιεινή της περιοχής των γεννητικών οργάνων, η έλλειψη βιταμινών και η παρουσία ξένων σωμάτων, όπως είναι οι πεσσοί.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ;

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος σου εξηγεί ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα που πρέπει να σε οδηγήσουν στον γυναικολόγο με υποψία τραχηλίτιδας:

Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η βλεννοπυώδης έκκριση που εξέρχεται από το έξω τραχηλικό στόμιο. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί μικρή αιμορραγία ύστερα από επαφή, κατά τη γυναικολογική εξέταση με το μητροσκόπιο ή κατά τη λήψη τεστ Παπ. Η έκκριση δεν εξέρχεται συνήθως έξω από τη σχισμή του αιδοίου και γι΄ αυτό οι ασθενείς δεν παραπονούνται για κολπική υπερέκκριση, δυσοσμία, καύσο ή κνησμό. 

Κάποιες φορές ίσως υπάρχει ήπιο άλγος υπογαστρίου (πόνος στην κοιλιά) με ή χωρίς αντανάκλαση στην μέση.

Οι τραχηλίτιδες που οφείλονται σε γονόκοκκο (γονορροϊκής αιτιολογίας) ενδέχεται να συνοδεύονται από ουρηθρίτιδες και να έχουν ως επακόλουθο την εμφάνιση συχνουρίας, δυσουρίας κ.λπ. 

Η ανιούσα γονορροϊκή τραχηλίτιδα μπορεί να επεκταθεί στις σάλπιγγες και να προκαλέσει οξεία περιτονίτιδα. Η πιθανότητα εμφάνισης συνοδού οξείας φλεγμονής των παραμητρίων (δηλ. των ιστών που περιβάλλουν την μήτρα) δυνατόν να οδηγήσει σε δυσπαρευνία, δηλαδή πόνο στην σεξουαλική επαφή. Συχνά μαζί με τον ενδοτράχηλο προσβάλλεται και το ενδομήτριο με επακόλουθο την αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Οι οξείες τραχηλίτιδες μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, αφού οι εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τοξικές για το σπέρμα.


ΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ;

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τη βαρύτητα της φλεγμονής, από το αν έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία, από τη συνύπαρξη ή όχι κάποιας άλλης φλεγμονής και από την επιθυμία της για τεκνοποίηση.

1. Σε περίπτωση οξείας τραχηλίτιδας: Όταν η οξεία τραχηλίτιδα συνοδεύεται από κολπίτιδα που οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο μικροοργανισμό, η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. 

Όταν το παθογόνο αίτιο είναι η τριχομονάδα, θα πρέπει να χορηγείται μετρονιδαζόλη ή ορνιδαζόλη. Όταν υπάρχει Candida, χορηγείται αντιμυκητιασική αγωγή είτε από το στόμα είτε από τον κόλπο είτε και από τις δύο οδούς. Τα χλαμύδια θεραπεύονται με τετρακυκλίνη ή ερυθρομυκίνη. Ο αιμόφιλος του κόλπου ή Gardnerella vaginalis θεραπεύεται με τετρακυκλίνη ή αμπικελλίνη.

2. Σε περίπτωση χρόνιας τραχηλίτιδας
: Η θεραπεία της μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική. Η χρόνια τραχηλίτιδα θα πρέπει να θεραπεύεται ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική.

Συντηρητική αντιμετώπιση: Θα πρέπει να συστήνονται καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα σε κάθε περίπτωση που υπάρχει χρόνια πυώδης έκκριση από τον τράχηλο. Συνήθως, προτιμάται η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα και όχι η τοπική εφαρμογή φαρμάκων στον κόλπο, διότι οι εν τω βάθει φλεγμονές του ενδοτραχήλου δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τοπική θεραπεία. 

Αρκετές φορές, οι γυναίκες χρησιμοποιούν από μόνες τους κολπικά υπόθετα Betadine ή κάνουν κολπικές πλύσεις με Betadine. Όμως με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η ισορροπία των μικροοργανισμών στον κόλπο και αναπτύσσονται χημικές κολπίτιδες. Επομένως, η τοπική χρήση του Betadine θα πρέπει να γίνεται μόνο ύστερα από υπόδειξη του θεράποντος γιατρού.

Εάν έπειτα από προσπάθεια δύο, τριών μηνών δεν υπάρξει βελτίωση, συνίσταται χειρουργική θεραπεία. 

Χειρουργική αντιμετώπιση: Οι μέθοδοι της χειρουργικής αντιμετώπισης ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση 
Hλεκτροκαυτηρίαση: Η μέθοδος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη παλαιότερα. Είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος, η οποία, ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται στην οξεία φάση της φλεγμονής ή πριν από την περίοδο, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ανιούσας φλεγμονής (δηλαδή να προχωρήσει η φλεγμονή προς το εσωτερικό τμήμα του οργάνου, τον ενδοτράχηλο) ή να διασπαρθεί προς τα παραμήτρια και να αναπτυχθεί οξεία πυελοπεριτονίτις. 

Καυστικά διαλύματα: Ακόμα παλαιότερα χρησιμοποιούνταν καυστικά διαλύματα (π.χ., νιτρικού αργύρου, Νegatol) με καλά αποτελέσματα. 

Κρυοπηξία: Χρησιμοποιείται πολύ συχνά ακόμα και σήμερα. Με τη μέθοδο αυτή καταστρέφεται η περιοχή του ιστού που παρουσιάζει φλεγμονή. Η κρυοπηξία έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως εύκολη εφαρμογή, έλλειψη αιμορραγίας, αποφυγή τραχηλικής στένωσης, πολύ καλή ανοχή από την ασθενή και δεν χρειάζεται αναισθησία. Το μόνο μειονέκτημα είναι η υπερπαραγωγή τραχηλικής βλέννας για δύο με τρεις εβδομάδες. 

Σε περίπτωση αποτυχίας των ανωτέρω αναφερόμενων μεθόδων, είναι δυνατόν να καταφύγει κανείς σε κωνοειδή εκτομή του τραχήλου της μήτρας ή σε ακρωτηριασμό. Σήμερα, οι μέθοδοι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται συχνά και έχουν αντικατασταθεί από τα laser. Σε εξειδικευμένα κέντρα και στα χέρια καλά καταρτισμένων γιατρών, τα laser είναι πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης των φλεγμονών του τραχήλου της μήτρας, ειδικά όταν αποτυγχάνουν οι άλλες μέθοδοι. Τα μειονεκτήματά τους είναι ότι κοστίζουν και ότι απαιτείται να χρησιμοποιούνται από καλά εκπαιδευμένους ιατρούς. 

Πλήρης ίαση επιτυγχάνεται ύστερα από έξι εβδομάδες περίπου. Σε περίπτωση που υπάρχουν επανειλημμένα υποτροπιάζουσες τραχηλίτιδες θα πρέπει να γίνεται κολποσκοπική εκτίμηση του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου



Τlife.gr (πηγή)

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

January Favorites-Aγαπημένα Ιανουαρίου


Γεια σας κορίτσια ! Τι κάνετε? Εδώ βρέχει πολύ & είπα να μείνω μέσα να σας δείξω τα αγαπημένα του μήνα που πέρασε.
Θα αρχίσω με το αγαπημένο όλων & πιο πολυσυζητημένο ! Ναι, σωστά καταλάβατε. Είναι το Extraordinary Oil της L' Oreal. Δεν έχω λόγια γι' αυτό το προιόν. Θαυματουργό !! Έρχεται στην ποσότητα των 100ml & κάνει ακριβώς ότι υπόσχεται. Λαμπερά μαλλιά & μυρωδάτα.
Το χρησιμοποιώ μετά το λούσιμο όταν τα μαλλιά μου είναι ακόμα νωπά. Επίσης κάτι άλλο που κάνω είναι το εξής: μέσα σε ένα βαποριζατέρ με νερό ή ανθόνερο, ρίχνω μερικές σταγόνες , το ανακατεύω και ψεκάζω. Έτσι το έχω παντού μαζί μου !
Δεύτερο στη λίστα με τα αγαπημένα έρχεται το gel καθαρισμού προσώπου της εταιρίας Clinique. Το συγκεκριμένο στη φωτογραφία είναι το travel size (50ml). Έχει ελαφριά μυρωδιά ,καθαρίζει ακόμη και το μακιγιάζ & είναι πολύ ενυδατικό. Δεν είναι δηλαδή από τα καθαριστικά που αφήνουν την αίσθηση "τραβήγματος".  Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Άλλο αγαπημένο, είναι το νεράκι καθαρισμού προσώπου και αφαίρεσης μακιγιάζ από τα Sephora (150ml, νομίζω βγαίνει  σε 400ml & 50ml ).
Είναι πολύ αποτελεσματικό με ωραία μυρωδιά. Αφαιρεί ακόμη και την αδιάβροχη μάσκαρα.
Ένα άλλο συν αυτού του προιόντος , είναι το καπάκι του. Tι εννοώ με αυτό? Πολύ απλά τοποθετείς το βαμβάκι επάνω & με ελαφριές πιέσεις προς τα κάτω, βγαίνει το προιόν !! (όπως αυτά των επαγγελματικών ασετόν).
Θα συνεχίσω με δύο ακόμα προιόντα της Clinique. Την ενυδατική κρέμα (50ml_Dramaticaly Different Moisturizing Lotion) & την καταπραυντική λοσιόν (Clarifying Lotion_100ml).
To μόνο αρνητικό που βρήκα στη λοσιόν, είναι ότι ενώ γράφει "fragance free" χωρίς άρωμα δηλαδή,  μυρίζει έντονα οινόπνευμα !! Στην αρχή με ενοχλούσε πολύ, μετά το συνήθισα. Για την ενυδατική κρεμούλα (η οποία είναι η 2η που χαλάω), τα λόγια είναι περιττά. Με το μεικτό δέρμα & πολλές κρέμες στο ιστορικό μου, αυτή με καλύπτει απόλυτα.
Για το τέλος άφησα την ενυδατική κρέμα χεριών "Cera di Cupra_75ml" γύρω στα 2,00ευρώ. Περιέχει κερί μέλισσας & λίγη ποσότητα αρκεί για να υπερενυδατώσετε τα χέρια σας!
*Εγω τη βάζω & στις φτέρνες μετά την απολέπιση !

Ποια είναι τα αγαπημένα σας προιόντα του μήνα που πέρασε?
Πολλά φιλιά!
Θεοδώρα !! 

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Πόσο θάρρος χρειάζεται η ζωή;


Η απόφαση για ένα νέο ξεκίνημα σε μια ξένη χώρα, η άνευ όρων παράδοσή μας σε έναν καινούργιο έρωτα ή η πτώση με μπάντζι τζάμπινγκ από τον ισθμό της Κορίνθου είναι καταστάσεις που, αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, απαιτούν το ίδιο συστατικό για να γίνουν πραγματικότητα: θάρρος.
1. «Ο τολµών νικά». Η επιτυχία ακολουθεί πράγµατι τους θαρραλέους; Το θάρρος είναι το αίσθημα που πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια αν θέλουμε να αλλάξουμε διάφορα πράγματα στη ζωή μας. Όποιος δεν σκοπεύει να ξεπεράσει τον εαυτό του, όποιος δεν αντέχει να δοκιμάσει κάτι νέο, δεν μπορεί να ζήσει επιτυχημένες αλλαγές στη ζωή του. Αν κάποιος, δηλαδή, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με θάρρος το αφεντικό του και να ζητήσει αύξηση, δεν πρόκειται να δει επιπλέον μηδενικά στον μισθό του. Αντίστοιχα και όποιος δεν παίρνει το ρίσκο να νιώσει απογοήτευση, δεν θα μπορέσει να ερωτευτεί πραγματικά. Ο θαρραλέος, λοιπόν, έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, αφού τολμά να σκεφτεί πρωτοποριακά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Ωστόσο, όταν το θάρρος δεν συνοδεύεται από λογική επεξεργασία, το άτομο είναι πολύ πιθανό να ριψοκινδυνεύσει και να αποτύχει.
2. Θα ήθελα να αλλάξω πράγµατα στη ζωή µου, αλλά δεν έχω το θάρρος να το κάνω.
Πώς να ξεκινήσω; 
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ευθύνη της ίδιας μας της ζωής. Πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε, να μην υιοθετούμε παθητική στάση και να μην επαναλαμβάνουμε μονότονα φράσεις όπως: «Έτσι είμαι, δεν μπορώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω». Κάθε μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας θα αυξήσει τη διάθεση και την ελπίδα μας για την επίτευξη των επόμενων. Χρειάζεται, λοιπόν, να σκεφτούμε τις αλλαγές που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, να τις ιεραρχήσουμε και να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε με τη μικρότερη. Το ξεκίνημα θέλει ώθηση, κίνητρο και πίστη στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
3. Πρέπει να ακολουθώ κάθε παρόρµησή µου για αλλαγή; Εξαρτάται. Δεν πρέπει επειδή νιώσαμε ένα αίσθημα δυσαρέσκειας να τα εγκαταλείψουμε όλα και να επιδιώξουμε πάση θυσία μια αλλαγή. Είναι σημαντικό να μην αποφασίζουμε μόνο ενάντια σε κάτι, αλλά και με την προοπτική κάποιου καινούργιου πράγματος. Να γνωρίζουμε ποια κατεύθυνση θέλουμε να ακολουθήσουμε. Ίσως, για παράδειγμα, το να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας σχετικά με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στο γραφείο να κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη δουλειά μας ή ένα σύντομο ταξίδι το Σαββατοκύριακο να βγάλει από τη χειμερία νάρκη τη σχέση με τον σύντροφό μας. Το σημαντικό, πάντως, είναι να έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό μας και να έχουμε σκεφτεί καλά τον τρόπο να τον πετύχουμε.
4. Πότε το θάρρος γίνεται επικίνδυνο; Το θάρρος μπορεί πράγματι να μας οδηγήσει κάποιες στιγμές στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων. Γι’ αυτό και θα μας φανεί πολύ βοηθητική μια λίστα με τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις κάθε απόφασής μας. Σκεφτόμαστε, για παράδειγμα, να κάνουμε μια νέα αρχή στο εξωτερικό. Από τη μια πλευρά, έχουμε στο μυαλό μας τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη μας και το πόσο εύκολα θα βρούμε δουλειά, καθώς και το αν θα μας αρέσει ο νέος τρόπος ζωής. Αφού ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά, μπορούμε να αποφασίσουμε. 

5. Γεννιόµαστε θαρραλέοι;
 Όχι, αλλά ο τρόπος που μεγαλώνουμε παίζει σπουδαίο ρόλο στο πόσο θαρραλέοι θα γίνουμε. Παιδιά τα οποία οι γονείς τους τα ενθαρρύνουν να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες και τους επιτρέπουν να κάνουν λάθη έχουν περισσότερες πιθανότητες να μη φοβούνται να τολμήσουν. Αντίθετα, παιδιά που έχουν μεγαλώσει με υπερπροστατευτικούς γονείς είναι δυσκολότερο να καταφέρουν πράγματα μόνα τους κατά την ενήλικη ζωή τους. Η συζήτηση μαζί με την επιβράβευση και την πειθώ, καθώς και η ανάπτυξη των κατάλληλων προτύπων, είναι εξαιρετικά χρήσιμα όπλα που πρέπει να επιστρατεύσουν οι γονείς.
6. Μαρτυρά η στάση του σώµατος έναν θαρραλέο άνθρωπο; Φυσικά. Ας φέρουμε στο μυαλό μας έναν γορίλα ο οποίος χτυπάει με τις γροθιές του το προτεταμένο του στήθος γεμάτος δύναμη και θάρρος. Ένας άνθρωπος που στέκεται ευθυτενής με το κεφάλι ψηλά και το στήθος προς τα έξω δίνει στους γύρω του ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με αμερικανική έρευνα, κάποιος που στέκεται όρθιος και έχει δυναμική παρουσία στον χώρο είναι πιθανότερο να είναι άνθρωπος με θάρρος, συγκριτικά με κάποιον που προσπαθεί να πιάνει όσο λιγότερο χώρο γίνεται (π.χ. είναι καθιστός σε μια γωνία). Οι μελετητές έδωσαν στους φοιτητές που συμμετείχαν στο πείραμα από 2 δολάρια στον καθένα και τους είπαν ότι μπορούσαν να τα κρατήσουν ή να τα παίξουν σε ένα τυχερό παιχνίδι, όπου υπήρχαν δύο πιθανότητες: να τα χάσουν ή να τα διπλασιάσουν. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τους φοιτητές που επέλεξαν να καθίσουν σε μικρές καρέκλες και αυτούς που προτίμησαν να «απλωθούν» σε άνετες πολυθρόνες γραφείου και παρατήρησαν ότι η δεύτερη ομάδα (όσοι επέλεξαν τις άνετες θέσεις) ρίσκαρε 45% περισσότερο από την πρώτη.
7. Οι άνδρες είναι πιο θαρραλέοι; Για να αποκτήσει κανείς θάρρος, θα πρέπει σε πρώτη φάση να μάθει να συμφιλιώνεται με τα λάθη του και να δοκιμάζει πάλι από την αρχή. Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να μην αφήνει την απογοήτευση να τον εμποδίζει να ξαναπροσπαθήσει. Συνήθως, όμως, οι γυναίκες δίνουν μεγάλη σημασία στα λάθη τους και μάλιστα συχνά αποφεύγουν ακόμα και να κάνουν κάτι από φόβο μήπως δεν τα καταφέρουν. Αντίθετα, οι άνδρες είναι πιο συμφιλιωμένοι με τα λάθη τους, επομένως τους είναι ευκολότερο να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες.
8. Πότε το θάρρος γίνεται θράσος; Όταν κανείς τολμά χωρίς σύνεση, συνείδηση και ευθύνη, τότε εύκολα μπορεί το θάρρος να μετατραπεί σε θράσος. Θέλει θάρρος να διεκδικήσει κανείς το δίκιο του, αλλά καταντά θράσος όταν καταπατά τα δικαιώματα των άλλων για να το επιτύχει. Καλό είναι, λοιπόν, το θάρρος της γνώμης να μη γίνεται θράσος της απόλυτης επίκρισης.
Ασκήσεις θάρρουςΑν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που θα θέλαμε να μας «καταπιεί η γη» όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κόσμο -και μάλιστα άγνωστο-, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιες από τις παρακάτω «ασκήσεις θάρρους»:
  • Δοκιμάζουμε να πάρουμε τον λόγο σε συσκέψεις στη δουλειά ή σε κάποια συζήτηση με κόσμο.
  • Στη στάση του Μετρό ρωτάμε την ώρα ή ζητάμε πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια.
  • Στα καταστήματα ρωτάμε τη γνώμη της πωλήτριας σχετικά με το ρούχο που δοκιμάζουμε.
  • Εξασκούμαστε στην «ντροπή», π.χ. αφήνοντας κάτι να πέσει κάτω με θόρυβο στο γραφείο.
  • Αν το φαγητό που παραγγείλαμε δεν μας ικανοποιεί, ζητάμε να μας φέρουν κάτι άλλο.




Πηγή: vita.gr

Tονοσαλάτα η δροσερή



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κονσέρβα τόνος σε νερό
  • μαρουλάκι
  • πράσινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα καλαμπόκι
  • κρουτόν
  • Λιαστές ντομάτες

Σως
  • 1 μέρος ελαιόλαδο
  • 2 μέρη μουστάρδα
  • στιμμένο λεμόνι κατά βούληση

Πως το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε στο μπωλ τόνο, μαρούλι, κρεμμύδι, καλαμπόκι, λιαστές ντομάτες και κρουτόν.
  2. Χτυπάμε στο blender τα υλικά της σως και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να φτιάξετε κρουτόν, φρυγανίστε ψωμί του τοστ στην τοστιέρα και κόψτε σε κυβάκια.
Εαν θέλετε, τα περνάτε ελαφρά στο τηγάνι από λίγο μαργαρίνη για άρωμα.

Καλή όρεξη !!


Απολέπιση ΤΏΡΑ !!

Η χρήση ενός προϊόντος scrub είναι απαραίτητη για το σώμα μας 1 με 2 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα, να καθαρίζει το δέρμα σε βάθος και να διατηρείται υγιές & απαλό



Scrub με ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 κουταλάκι κανέλα 

Scrub με ζάχαρη 2
• 1 φλιτζάνι γάλα
• 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

Scrub με αλάτι
• 1/2 φλιτζάνι baby oil
• 1/2 φλιτζάνι χοντρό αλάτι

Μετά το ντους, απλώνετε το μείγμα σε βρεγμένο δέρμα και κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.